Inrichten

Inrichten

Een badkamer inrichten: wat zijn de belangrijkste punten?

Bij het inrichten van een badkamer dien je met tal van verschillende aspecten rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbare ruimte, de behoeftes van de bewoners van je woning, je budget, enzovoorts. In dit artikel bespreken we een aantal van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Het is sterk aan te raden om deze aspecten vooraf met je medebewoners door te spreken. Zo voorkom je dat de badkamer na een paar weken opnieuw veranderd moet worden, omdat deze niet aan ieders wensen voldoet.

Ook is het raadzaam om de hulp van een badkamerspecialist of loodgieter in te schakelen als je een badkamer opnieuw gaat inrichten. Een dergelijke vakman kan je meer vertellen over de haalbaarheid van je ideeën. Mochten ideeën niet haalbaar blijken te zijn, dan kan een vakman dit tijdig aangeven. Zo kun je de plannen herzien, om een haalbare inrichting voor je badkamer te bedenken!

Een logische indeling van de badkamer

Om een logische indeling van de badkamer te kunnen maken is het belangrijk om vooraf te bepalen welke sanitaire voorzieningen je in de badkamer op wilt nemen. Wil je bijvoorbeeld enkel een toilet of douche in de badkamer laten plaatsen, of wil je dit combineren met een bad? Ook kun je kiezen voor een bad waarin de douche is ingebouwd. Dit bespaart je ruimte, maar biedt je wel de mogelijkheid om van beide voorzieningen gebruik te kunnen maken. Niet iedereen is echter even blij met een bad om in te douchen, gezien de relatief hoge instap van de meeste baden. Zeker bij senioren kan dit door de jaren heen steeds meer een obstakel gaan vormen. Het is belangrijk om hier vooraf rekening mee te houden!

Naast een toilet, een douche en eventueel een bad wil je wellicht ook een of meerdere wastafels in de badkamer laten plaatsen. Houd er rekening mee dat deze vaak naar voren steken en zo veel ruimte in beslag kunnen nemen.

Kies voor de juiste verlichting in de badkamer

Een volgende stap bij het inrichten van je badkamer is het kiezen van de juiste verlichting voor de badkamer. Kies je bijvoorbeeld voor spotjes, zoals veel mensen doen in de badkamer? Of geef je de voorkeur aan modernere ledverlichting? Niet alleen zijn de mogelijkheden van ledverlichting groter, ook is ledverlichting veel duurzamer. Doordat ledverlichting meer branduren heeft, hoeft de verlichting minder snel vervangen te worden. Een ander voordeel aan ledverlichting is de mogelijkheid om de ledverlichting van kleur te laten veranderen.