Klussen

Klussen

Zelf aan de slag in de badkamer: wat kan ik doen?

Wanneer je start met de verbouwing of aanbouw van een badkamer dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Denk aan de indeling en inrichting van de badkamer, het leggen van de leidingen en aansluiten van de afvoer in de badkamer, enzovoorts. Veel van deze aspecten laat je wellicht liever door een erkende loodgieter uitvoeren, om de kans op complicaties zo klein mogelijk te maken. Er zijn echter ook werkzaamheden die je zelf uit kunt voeren bij veranderingen in je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van de verlichting, het inrichten van de badkamer, enzovoorts. Niet alleen drukt dit de kosten van de verbouwing, ook geeft dit je het idee dat de badkamer echt van jou is!

De inrichting voor de badkamer bedenken

Een verbouwing van de badkamer begint met het bedenken van de nieuwe indeling en inrichting van de badkamer. Voor een dergelijke klus hoef je geen hulptroepen in te schakelen, dit kun je zelf doen. Pak een groot stuk papier en begin met het tekenen van mogelijk indelingen van de badkamer. Leg deze indelingen vervolgens aan een loodgieter voor om de haalbaarheid van je ideeën te controleren. Mocht een idee niet haalbaar zijn, dan kun je hier een alternatief voor bedenken.

Ook het vinden van het juiste sanitair is iets wat je vooraf zelf kunt doen. Bekijk interieurblogs of ga eens langs in een badkamerwinkel, waar je tal van verschillende soorten badkamermeubels vindt. Wellicht kun je hier inspiratie opdoen voor je eigen badkamer!

De verlichting in de badkamer ophangen

Wanneer je enige handigheid hebt in het uitvoeren van elektraklussen mag het ophangen van de verlichting in de badkamer geen probleem voor je zijn. Denk aan het ophangen van spotjes, het opplakken van led-strips, enzovoorts. Houd er bij het werken met de elektra rekening mee dat de schakelaar in de juiste stand staat, om te voorkomen dat je tijdens het uitvoeren van de klussen een schok krijgt. Er zijn speciale spanningsmeters waarmee je de spanning op een elektriciteitsdraad kunt controleren. Mocht er sprake zijn van elektra wat door de elektriciteitsdraad loopt, dan gaat er een lampje in de spanningsmeter branden.

Tip: kijk voor je start met het uitvoeren van werkzaamheden in de badkamer eerst naar instructievideo’s op internet. Zo is de kans op ongelukken tijdens het uitvoeren van klussen in de badkamer minimaal. Er zijn verschillende websites waarop instructievideo’s en stappenplannen worden aangeboden.